”Det är roligare att jobba med lösningar än att blunda”

Mästerbagaren Sébastien Boudet anser att maten vi stoppar i oss är viktig – för oss själva, men också för samhället, naturen och miljön.

Av

Sébastien - forfattare_L - Image Hero

För Sébastien Boudet gäller bara en sak: rent mjöl i påsen. Bokstavligt talat. Det är en passion som i princip är lika lång som hans bagarkarriär.

– När man är bagare jobbar man med tre råvaror – vatten, jäst och mjöl, alltså spannmål. Mitt intresse väcktes helt enkelt för att jag vill veta vad jag håller på med hela dagarna.

Realiteten var däremot inte speciellt upplyftande. Sébastien, som själv är son till parisiska bagare och flyttade till Sverige från Frankrike för snart 25 år sedan, upptäckte att det svenska mjölutbudet var skralt. Men också att det i de flesta fall inte gick att spåra spannmålet.

– Du får en påse, förpackad av ett företag som varken informerar ordentligt om sorten eller var det har odlats. Det är också ganska hårt processat.

Här skulle det kanske ha varit lätt att ge upp. Eller ge efter. Men så funkar inte Sébastien. Tvärtom.

– Vill vi ha en framtid som är spännande att se fram emot eller inte? Folk känner till mig som bagare och som offentlig person anser jag att jag har ansvar och skyldigheter.

Ett led i det ansvarstagandet är förstås att aktivt ta itu med de ingredienser han bakar med. Men Sébastien håller även i bakkurser, både fysiska och digitala. På hemsidan ”Brödpassion” finns en lista över svenska kvarnar han anser maler bra mjöl och på sitt Instagramkonto upplyser han om felaktigheter och motstridig information.

– Jag har alltid varit starkt dragen till att engagera mig och eftersom jag når många försöker jag använda mina plattformar som verktyg för att göra bra saker. Det är roligare att jobba med lösningar och att positivt påverka det man tycker om, än att blunda och tro att allt ska lösa sig av sig själv.

Sébastiens böcker är ett annat viktigt verktyg. I den senaste, ”Mjöl”, delar han inte bara med sig av sina bästa brödrecept utan också samlad kunskap om verkligheten kring matindustrin. Läsaren ges alternativ som å ena sidan ska vara goda, å andra sidan hållbara. Allt för att, som Sébastien själv uttrycker det, hjälpa fler att vara en del av en spannmålsrevolution.

– För mig är böckerna en inspirationskälla och ett slags handböcker, ett sätt att sammanfatta budskap och praktiska vägar att tillämpa dem.

Själv upplever han inte att engagemang för klimat, mångfald, hälsa och rättvisa är någon utmaning.

– Jag är väldigt kompromisslös och gör helt enkelt allt jag känner att jag behöver göra. Visst handlar det om jättekomplexa saker, men det är inte svårt för mig att i vardagen välja det hållbara alternativet. Jag renoverar inte köket vart tionde år, flyger inte och har en elbil som kört över tio tusen mil som jag alltid laddar med grön el.

Beslutet att hålla sig till naturliga, ekologiska produkter och laga mat från grunden är nära nog det enklaste.

– Du behöver bara flytta handen femton centimeter i matbutiken. Det är ingen stor uppoffring eller omställning, det är en liten kostnad och liten insats som gör jättestor skillnad. Om man gillar fåglar och insekter, om man vill att våra barn ska kunna njuta av den natur som vi själva njutit av – då är det självklart att handla mat som inte kräver mängder av pesticider och fossila bränslen för att framställas.

Att själv vara en positiv förebild för sina tre söner är också en starkt motiverande faktor för Sébastien.

– Som alla vet: barn gör inte vad vi säger, de gör vad vi gör. Jag är pappa till tre vita pojkar, och i vår värld är det ett privilegium. Därför är det väldigt viktigt för mig att leva som jag lär, att vara konsekvent och verkligen agera efter det jag förespråkar. Så att mina killar uppfostras till bra människor som själva kan agera för att vara en del av lösningen.

Vad gör dig hoppfull?
– Vår förmåga att samarbeta, samverka och bygga system. Det är vad som behövs göras, och vi – svenskarna och Sverige som land – är väldigt bra på det.

Vad är hållbar och rättvis ekonomi för dig?
– Att vara medveten om vad jag spenderar mina pengar på. Pengar styr världen och därför är det jätteviktigt. Mitt pensionssparande är hållbarhetsinriktat, men jag ser i grunden sparpengar som ett löfte om en framtid som inte finns. De används för att producera tjänster och produkter som jag ska konsumera när jag går i pension, och jag är lite skeptisk till hur det kommer att se ut när det sker om 30 år. Jag väljer därför att själv använda pengarna nu, och satsa dem på hållbar utveckling. Saker som gynnar detta under min faktiska livstid.

Har du funderat över kopplingen mellan ditt bankkonto och klimatförändringar?
– Så klart. 'Follow the money', så är det alltid.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

3 tips från Sébastien Boudet för att leva mer hållbart

  • Börja med råvaran. I stället för att först välja recept, ta dig till affären och se vilka råvaror som finns i säsong. Det blir både billigare och mer hållbart.
  • Ladda dig själv med kunskap! Ingenting är superlätt, men kunskap är nyckeln – när man är påläst och vet mer, är det lättare att göra bättre val.
  • Lyssna på podcasten ”Bryta bröd”. Jag startade den för att vara ett kunskapsverktyg som hjälper människor förstå och navigera i matsystemet.

Foto: Roland Persson