”Det handlar om att plocka russinen ur kakan”

Denice Fallsdalen, som driver det populära Instagram-kontot Plånbokssmart, understryker vikten av att prioritera och skapa en personlig budget.

Av

Denice Fallsdalen

År 2018 gick Denice Fallsdalen in i väggen. Det blev smärtsamt uppenbart att hon inte kunde fortsätta att arbeta lika hårt som tidigare. Hon behövde dra ner på tempot, skifta fokus, rensa bort.
– Jag blev sjukskriven från mitt jobb som ekonom. När jag satt där hemma insåg jag hur många saker jag ägde; gamla böcker och skivor som bara låg i högar, klädesplagg som bara använts vid enstaka tillfällen.

Hon tog beslutet att göra sig av med allt som kändes överflödigt, såväl saker som sysslor.
– Jag började värdera vad som faktiskt gav mig något – och vad som bara tog plats och energi.

Hon längtade efter det enkla livet. Och i samband med pandemin flyttade Denice Fallsdalen, med man och två barn, från lägenheten i Stockholm till en villa i Nyköping.

Hon tog tjänstledigt från banken och började studera till sjuksköterska.
– I dag har jag jobbat på sjukhus i ett halvår, men känner redan en helt annan stolthet på dagarna än vad jag gjorde tidigare.

Instagram-kontot Plånbokssmart startade hon 2014, i dag har det 35 000 följare. Idén kom från alla frågor hon fick kring familjens ekonomi.
–Jag kunde bli irriterad av att bekanta frågade hur vi kunde ha råd att göra en massa roliga saker. För mig har det inte handlat om att ha jättemycket pengar, utan om att prioritera. Vi har gjort medvetna val och valt bort vissa saker till förmån för andra.

Medvetna val, menar Denice, är att skapa en vardag där tid, energi och pengar räcker till det som ger livskvalitet, samtidigt som klimatavtrycken är så små som möjligt. En viktig del är förståelsen för att man inte kan eller behöver allt som alla andra har. Att man kan vara nöjd och lycklig ändå.
– Det handlar om att plocka russinen ur kakan. De flesta vet i teorin hur man gör medvetna val, men har svårt att införliva det i vardagslivet. Ofta är förklaringen brist på tid.

Att få mer tid kan kännas svårt, men en början kan vara att skaffa en överblick av vad man faktiskt lägger tid och pengar på. Och då behövs en personlig budget.
– Att ha en budget innebär att du slipper viss stress. Stanna upp och fråga dig själv vad livet kostar, för att tydligt se vad pengarna går till. Därefter skriver du ner vad du kan göra något åt det. Sätt en prioriteringslista där du skalar bort det som är mindre viktigt. Det kan vara att säga upp ett par prenumerationer, planera för vissa inköp och se över dina försäkringar i takt med att livet förändras.

En budget ger även utrymme till att vara mer spontan.
– Med bättre överblick är det lättare att lägga pengar på något extra roligt en månad, för då ser man tydligt vad som måste tas bort för att det ska gå ihop.

Med bättre överblick är det lättare att lägga pengar på något extra roligt en månad

Vad betyder ekonomisk frihet för dig?
– För mig är det en frihet att veta att vi klarar att leva på en inkomst. Att kunna säga upp mig och göra något annat om jag skulle vilja. Att vi inte kommer gå under nästa gång vi går in i ett dåligt ränteläge. Det är en stor trygghet.

Vilket är ditt största bekymmer när det gäller vår förmåga att skapa ett mer hållbart samhälle?
– När högt uppsatta ledare inte ser klimatläget som en kris, är det som individ svårt att känna att man gör någon skillnad. Det är lätt att fastna i känslan av meningslöshet. Men det som håller mig hoppfull är att jag möter många som faktiskt vill göra förändring.

Hur gör du själv för att leva mer hållbart?
– Jag odlar mycket, väljer cykel när jag kan, handlar begagnat och slänger inte mat. En gång i tiden var det aktiva val, men nu kommer det naturligt.

Har du funderat över kopplingen mellan ditt bankkonto och klimatförändringar?
– Ja, det där är svårt. Vi lever ju i ett samhälle med banker som är vinstdrivande. Det behöver vi förhålla oss till. Att många tänker med plånboken i valet av bank och vilka fonder man investerar i, är förståeligt. Själv försöker jag alltid investera så hållbart som möjligt, för att hitta en bra balans i det som är personligt och ekonomiskt hållbart.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Bli plånbokssmart – Denice Fallsdalens bästa budgettips
  • Våga handla begagnat, även när du köper presenter. Det är ofta inte sämre kvalitet, bara billigare.
  • Skriv en matplanering för att undvika dyra spontanhandlingar.
  • Gör matlådor till jobbet.
  • Ät säsongsbaserat och ta vara på dina rester.
  • Minska spontanköp genom planering och framförhållning. Om du till exempel är i behov av nya vinterkläder, passa på att köpa det under lågsäsong.
  • Investera i ett hållbart sparande för framtiden.