Norrländskt bär skyddas av EU

Allåkerbär från Norrland har fått ursprungsskydd från EU – därmed är det nio svenska matprodukter som åtnjuter denna beteckning

Av

Skärmavbild 2023-11-06 kl. 09.43.33

Tidigare i höstas fick Allåkerbär från Norrland ursprungsskydd av EU. Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är ett namn som får registreras för en produkt som kommer från en viss region, har kvaliteter som beror på sin geografiska omgivning och som i alla led produceras i det avgränsade området. Därmed har Sverige nu totalt nio matprodukter som åtnjuter denna beteckning.

  1. Allåkerbär från Norrland
    Allåkerbär som odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten och Västerbotten kan nu märkas med den skyddade beteckningen. För närvarande finns det sju sorter av allåkerbär, varav Anna, Linda, Sofia och Beata är de som ingår i det skyddade namnet Allåkerbär från Norrland.

  2. Bohusläns blåmusslor
    Odlas i skärgården runt Bohuslän på fritt hängande linor utan att musslorna har kontakt med havsbotten. Odlingen bygger på en hållbar förvaltning av blåmusselbeståndet och de eftertraktade musslorna är näringsrika och har en smak av umami, nöt och krabba.

  3. Grebbestadsostron
    De fick skyddad ursprungsbeteckning i våras och bakom ansökan stod Bröderna Klemmings Dykhjälp som fiskat ostron i Grebbestads skärgård i decennier. Grebbestadostron lever i de delar av Bohusläns skärgård som ligger inom Lurs, Tanums, Fjällbackas och Kville distrikt.

  4. Hånnlamb
    Endast kött från Gutefår som betar på gotländsk naturbetesmark får kallas Hånnlamb, enligt EU. Även Gotlands omgivande öar och holmar godkänns. Det finns två konkurrerande föreningar som arbetar med att bevara rasen: Gutefåret och Gutefårakademi, och bägge har byggt upp egna genbanker och register.

  5. Kalix löjrom
    Namnskyddet innebär att Kalix löjrom måste komma från området mellan Haparanda och Piteå och uppfylla strikta kvalitetskrav, bland annat ska rommen tas ut för hand och vara färdighanterad inom 24 timmar från att fisken kommit i land.

  6. Rökt Vättersik
    Denna delikatess är gjord på sik som fiskats i Vättern och tillredd i rökugn som eldas med ved av al. Fiskare som fångar och tillreder fisken enligt beskrivningen kan sedan i våras ansöka om att sätta den rödgula ursprungsbeteckning SUB på förpackningen.

  7. Upplandskubb
    Ett pepparkaksbrunt, runt och rustikt bröd, som gräddas i en cylinder och därmed får sin karaktäristiska form. Brödet består av rågmjöl, vetemjöl och sirap, och rågmjölet som används ska vara stenmalet eller valsmalet samt osiktat. Vetemjölet ska tillverkas på vete som är odlat i Uppland.

  8. Vänerlöjrom
    Vänerlöjrom kommer från siklöja som lever i Vänern. Löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period på hösten. Vänerlöjrom är något mindre än löjrom från Bottenviken och kornen har en ljus, orange färg.

  9. Wrångebäcksost
    Klassisk svensk hårdost med lätt syrlig smak och krämig konsistens. Osten tillverkas i Guldkroken, ett litet område i trakterna kring Hjo på Vätterns västra strand. Både ystning och lagring sker i enlighet med ett recept som använts sedan slutet av 1800-talet.
pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

På bilden ovan: Allåkerbär.
Foto: Wikimedia Commons