”Växtbaserad mat kan vara hur vanlig som helst”

Med matsajten Jävligt Gott vill Gustav Johansson få fler att upptäcka växtbaserade alternativ.

Av

gustav johansson

Det ska vara lätt att göra rätt. För Gustav Johansson är svaret på hur vi ska leva mer hållbart väldigt enkelt. Med Jävligt Gott – Sveriges största växtbaserade och veganska matsajt – vill han inspirera människor att äta bättre och mer hållbart.
– Bloggen började som en hobby för tolv år sedan, men sedan sju år tillbaka arbetar jag heltid med Jävligt Gott, berättar han.

Utöver att dela veganska recept har Gustav Johansson släppt ett flertal kokböcker. Dessutom håller han i föreläsningar, är delägare i krogar med växtbaserade menyer och har varit med och tagit fram veganska produkter.
– Jag vill göra saker som känns meningsfulla och att jobba med mat är ett kraftfullt verktyg om man vill få människor att konsumera mer hållbart.

Hur väcktes ditt intresse för växtbaserad mat?
– Jag blev vegetarian i gymnasiet för att jag ville bli mer hälsosam. Jag såg det som en kul utmaning, men efter några månader var jag inte längre sugen på kött. Att bli vegan tog ytterligare tio år, säger han och fortsätter:
– Då hade jag blivit bättre på att laga växtbaserat. Dessutom hade jag lärt mig mer om både mjölk- och köttindustrin och förstod att för kornas skull borde jag undvika mjölk också. Dessutom har mjölkprodukter en stor miljöpåverkan, ost har exempelvis högre klimatavtryck än vad fläsk har.

Människor ska kunna fortsätta äta rätterna de älskar, men med hälsosamma och hållbara ingredienser.

Smashburgare på baljväxtfärs, vegansk oxfilépasta och höstig korvgryta på vegetarisk chorizo. Många av recepten Gustav Johansson delar är klassiska rätter vi alla känner igen, men gjorda på gröna ingredienser.
– Det handlar om att vegomat ska kännas som normal mat. Folk tror att växtbaserat är konstigt och att man inte blir mätt. Men det stämmer inte, det kan vara hur mättande, hälsosamt och vanligt som helst. Det är bara en fråga om råvaror och hur du tillagar dem. Jag vill att vegansk mat ska vara mer än bara morotsbiffar, som jag tror många tänker är alternativet. Testa sojanuggets i stället för kycklingnuggets till exempel, säger han och menar att det är matupplevelsen som är det viktiga.
– Tanken är inte att skapa produkter som liknar kött, utan att människor ska kunna fortsätta äta rätterna de älskar. Men med ingredienser som är mer hälsosamma och hållbara.

Känner du hopp för framtiden?
– Ja, jag är jättehoppfull. Om vi pratar specifikt om mat finns det så många spännande innovationer som kommer att förändra vårt sätt att producera livsmedel. Till exempel tittar man på att odla köttceller i fabriker. Det låter bisarrt men det kräver väldigt mycket mindre energi. Vi har ett sex tusen år gammalt sätt att producera mat på, och det har lett till många negativa konsekvenser för klimatet, naturen och djuren när vi skalat det industriellt.

Det märks att Gustav Johansson har ett stort intresse för framtidens mat. Han lyser upp när han berättar om precisionsfermentering, fabriksgjort hemoglobin och ost på mjölkproteiner som framställts utan komjölk.
– Det svåra är att förändra, men kan man erbjuda miljövänliga alternativ är det mer effektivt än att försöka få folk att sluta äta kött.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Vad gör du mer för att leva hållbart?
– Eftersom jag är vegan försöker jag att inte köpa kläder med läder eller ull. Och jag handlar second hand och har dragit ner på konsumtionen. Men precis som med vår kost tror jag på att hitta hållbara lösningar. Världen vi lever i är inte hållbar och som konsument är det otroligt svårt att leva med ett lågt klimatavtryck. Då behöver du i princip leva i en hydda i skogen och det kan man inte förvänta sig av vanliga människor. Vi kan inte lägga allt på individen, det är farligt och distraherar från de stora systemförändringarna.

Har du funderat över kopplingen mellan ditt bankkonto och klimatförändringar?
– Absolut. Var pengarna investeras är jätteviktigt och vi måste visa att hållbara investeringar också ger bra avkastning, även om det tar tid. Det måste finnas fonder som fattar ekonomiskt sunda beslut och som är beredda på att ge nya innovationer en chans.