JAK lanserar ny sparprodukt – ett fasträntekonto för privatpersoner

Med det nya fasträntekontot kan du spara tryggt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle.

Av

pexels-towfiqu-barbhuiya-11391951

JAK Medlemsbank har precis lanserat en ny sparprodukt, ett fasträntekonto för privatpersoner.
– Vi ville skapa ett attraktivt erbjudande åt privatpersoner som kan avvara sina pengar under en period, säger Andreas Lyckner, affärschef på JAK.

JAK delar inte ut några bonusar, har inga aktieutdelningar och investerar aldrig i miljöförstörande verksamheter. En filosofi som bland annat lett till att JAK vid den senaste mätningen av Fair Finance Guide – en oberoende hållbarhetsgranskning av landets banker – fick totalomdömet 96 procent. För att ge siffran kontext kan sägas att de stora affärsbankerna ligger mellan 60 och 70 procent.

JAK har idag en lånekö och för att tillfredsställa medlemmarna behövs likvid. Att välja denna sparform innebär alltså samtidigt att man gör något gott både för JAK och dess medlemmar.

– Det stämmer, och för att JAK ska lyckas växa volymmässigt, och därigenom kunna skapa bästa möjliga medlemsnytta, behövs en större inlåning.

Kan man välja mellan olika bindningstider?
– Ja, bindningstiderna är tre eller sex månader, med en årsränta på 2,40 respektive 2,47 procent.

Vilka fördelar finns med den här formen av sparande?
– Utöver att man är med och bidrar till en mer hållbar framtid, vet man exakt vilken avkastning man får. Fasträntekontot är en trygg och säker inkomst och tilläggas bör att det omfattas av insättningsgarantin, alltså det skydd som innebär att kontohavare får ersättning av staten för insatta medel om banken skulle hamna på obestånd eller om Finansinspektionen av annat skäl beslutar att insättningsgarantin ska träda in.

Finns det något krav på minimibelopp?
– Ja, minimibeloppet är 100 000 kronor och maxbeloppet är 1 050 000 kronor.

Och när betalas sparräntan ut?
– När bindningstiden på fasträntekontot löper ut.