Grus & Guld
”Vi ska sträva mot välbefinnande – inte tillväxt”
Organisationen WeAll vill att vi ska ställa om till en välbefinnande-ekonomi.
”Har mycket att tacka JAK för”
Bankens personliga bemötande, miljöengagemang och återinvesteringar i verksamheten har gjort Bodil Fredriksson till trogen medlem i över 30 år.
Bli en mer hållbar konsument
Överkonsumtionen är ett faktum. Men det finns många sätt att bli mer hållbar – och professor Göran Finnveden har riktat in sig på lösningarna.
Flytta pengarna!
Klimatkollektivet Fund Your Mother vill att Sveriges största pensionsfond ska sluta investera i fossilbolag – och hoppas på din hjälp.
Sverige är bäst i världen på ekologisk mat i offentlig sektor
Det pågår en tyst revolution i hållbarhetens tecken i Sveriges kommuner och regioner – där 39 procent av maten som serveras är ekologisk.
4 tips: organisera kylskåpet och minska matsvinnet
Ny forskning från Japan pekar på hur ordning och reda bland våra matvaror leder till att vi slänger mindre.
Alexandra lever vanlife: ”Det är okej att vilja något annat”
Med sin debut ”Drömmen om ett annat liv” vill författaren Alexandra Landegren visa att en hållbar livsstil bortom ekorrhjulet är möjlig.
Kan turism bli hållbar med morot i stället för piska?
Medan turister i Spanien mötts av högljudda protester har besökare i Köpenhamn fått belöningar för hållbara val.
”Jag försöker visa det härliga med att leva hållbart"
På sitt Instagramkonto @pengarellerpyssel delar Therese Berg med sig av spartips – som både får pengarna att räcka längre och hälsan att bli rikare.
”Känns bra att återvända till den kooperativa bankvärlden”
JAK:s nya styrelseordförande, jämtlänningen Bengt Adolfsson, om lantbruk, älgjakt och visionen för bankens framtid.
”Valen vi gör påverkar"
Minskat matsvinn, minskad fattigdom och utanförskap. Det är drivkrafterna som fick Filip Lundin att starta Sopköket.
Det stora klimatvalet
Snabbguide till partiernas miljöpolitik – för dig som ännu inte bestämt dig inför EU-valet.
Granskning: Storbankerna finansierar fossila bränslen
Bankernas hållbarhetsrapporter avslöjar hur de bekostar utsläpp större än hela Sveriges.
”Vi har ingen aning om vem som producerat maten”
Som småskalig jordbrukare och odlingspedagog brinner Cecilia Ward för ett hållbart matsystem – och för att engagera fler i detsamma.
"Vi behöver ställa om till mer rättvisa villkor"
Delningsekonomi är olika sätt att dela varor och tjänster med varandra. Hur det kan bidra till tryggare städer är något som arkitekten Elisabeth Dalholm Hornyánszky och statsvetaren August Nilsson har undersökt.
Våra resurser är redan slut för i år
Den 21 april inträffade Sveriges Overshoot day. Dagen då årets ranson av förnybara resurser tog slut.
Grus & Guld är en redaktionell sajt från JAK Medlemsbank.
JAK:s klassiska medlemsmagasin är tillbaka i ny form
Efter att ha varit pausad under en period är JAK:s medlemsmagasin Grus & Guld äntligen tillbaka. Först och främst genom en helt ny sajt, som från och med nu kommer att uppdateras med nytt innehåll varje vecka. Har du synpunkter på innehållet eller vill komma i kontakt med redaktionen hittar du kontaktuppgifter och mer information på Om Grus & Guld