Billigare kollektivtrafik – skapar klimatnytta och social rättvisa
För låginkomsttagare är bussen och tåget ofta en livsnödvändighet, inte ett val. Journalisten Gurgîn Bakircioglu och tankesmedjan Cogito vill se en kraftig satsning på svensk kollektivtrafik.

Att satsa på kollektivtrafik är inte bara en miljömässigt hållbar åtgärd, utan också en fråga om social rättvisa. Låginkomsttagare är ofta helt beroende av buss och tåg, medan höginkomsttagare har fler transportalternativ. En som engagerar sig i dessa frågor är journalisten Gurgîn Bakircioglu, verksam inom den gröna tankesmedjan Cogito.
Som opinionsbildare brinner Bakircioglu för rättvisa, särskilt i frågor som rör hyror, matpriser och hållbara transporter.
– För många är kollektivtrafiken inte ett val, utan en nödvändighet – och dagens prissättning drabbar hårdast dem som har minst, i socioekonomiskt utsatta områden utgör kostnaden för ett busskort en betydande del av inkomsten säger han.
Att subventionera kollektivtrafik är därför både en miljöfråga och en ekonomisk rättvisefråga.
Cogito har lanserat förslaget "Sverigekortet" – en gemensam biljett som skulle gälla i hela landets kollektivtrafik. Priset föreslås ligga mellan 450 och 500 kronor i månaden. Kostnaden för staten skulle uppgå till cirka tio miljarder kronor per år och finansieras genom att avskaffa subventionerna på bensin och diesel.
– Om vi vill få fler att välja kollektivtrafik framför bilen måste vi skapa rätt incitament. Sverigekortet skulle vara ett viktigt steg mot detta, säger Bakircioglu.
Han lyfter också att ökad tillgång till kollektivtrafik kan bidra till större trygghet, särskilt för unga kvinnor som är en av de största användargrupperna.
Det är hög tid för en politik som sätter klimatet och kollektivtrafikanterna i centrum
Förebilder finns redan i Europa.
– Absolut, säger Bakircioglu. I Tyskland kostar 'Deutschlandticket' 49 euro i månaden och ger tillgång till all lokal och regional kollektivtrafik i hela landet. Liknande system finns i Österrike och Portugal, och i Luxemburg är kollektivtrafiken helt gratis.
Bakircioglu menar att Sveriges politiska prioriteringar ofta gynnar dem som redan har makt och rörelsefrihet.
– Att Bromma flygplats fortfarande är i drift är skamligt. Den fungerar i praktiken som en parkeringsplats för privatflyg, medan kollektivtrafiken skärs ner i regionerna och biljettpriserna höjs. Det är hög tid för en politik som sätter klimatet och kollektivtrafikanterna i centrum, avslutar han.
Foto: Sara Arnald