De formar morgondagens medieproducenter

Bakom varje rubrik döljer sig val, ansvar och värderingar. Ung Media utbildar unga i att förstå dessa mekanismer – och stärker samtidigt det demokratiska deltagandet.

Av

peter-olexa-EahB9XZt310-unsplash

Hur bevakar man ett krig? Hur ökar man mångfalden inom svensk journalistik? Och hur gör man bra skvallersidor?

För det ideella förbundet Ung Media är ingen publicistisk fråga för stor eller liten. Med hjälp av både ekonomiskt stöd och utbildning vill man stödja unga medieproducenter – och förbereda unga nyhetskonsumenter. I sommar har man stöttat en redaktion på uppdrag i Almedalen, men har också rapporterat från exempelvis Bokmässan, Göteborg Film Festival och Gothenburg Horse Show.

– Det började för drygt tjugo år sedan när flera skoltidningar gick ihop för att stärka sin röst mot skolledningar som – inte alltid, men ibland – försökte kontrollera innehållet. I Göteborg bildades då ett förbund som sedan har vuxit, berättar Alexandra Hjortswang, generalsekreterare på Ung Media.

– I dag är det framför allt skoltidningar, oftast på gymnasiet, men även på grundskole- och universitetsnivå. Det kan också vara ett kompisgäng som vill göra podd tillsammans. Det handlar om alla möjliga typer av medieproduktion: ungdomar med ett politiskt engagemang, konst och kultur eller skvallersidor i skoltidningar. Högt och lågt – det bestämmer de själva.

I dag kan alla vara medieproducenter, varför är det viktigt att unga uttrycker sig genom traditionella medier?

– Det är lätt att nå ut digitalt i dag, men det är också viktigt att förstå vad journalistik faktiskt innebär – vilket ansvar man har som journalist och medieproducent. Ta till exempel skvallersidor: Vad får man skriva? Och vad händer när man skriver om något så komplext som Israel–Palestina – hur får man uttrycka sig, och på vilket sätt?

Alexandra 2

Alexandra Hjortswang, generalsekreterare på Ung Media.

Ung Media är uppbyggt av 125 medlemsföreningar med över 8 000 medlemmar. Inte bara medieproduktion lärs ut, utan även vad yttrandefrihet och tryckfrihet innebär både för journalister och nyhetskonsumenter.

– Det handlar om att förstå vad tidningar väljer att publicera – och varför de ibland inte publicerar vissa saker. Det finns förstås mycket att kritisera i hur medier formulerar sig och vad som får utrymme, men det är också viktigt att förstå vilka riktlinjer medier faktiskt måste förhålla sig till.

Vad är det viktigaste som Ung Media bidrar med i dagens medielandskap?
– Att unga får höras och ta plats i ett sammanhang där de annars är underrepresenterade. Samtidigt vill vi bidra till ökad mångfald inom journalistkåren. Vi försöker nå fler unga och väcka intresse för yrket, med målet om en mer representativ journalistkår. Vi tror inte att alla kommer att bli journalister, men vi vill också skapa medvetna mediekonsumenter. Speciellt nu när public service och presstöd ifrågasätts så är det viktigt att människor förstår värdet av dessa institutioner.

Att vara kund hos JAK underlättar arbetet för en ideell organisation.

– För civilsamhället är relationen till banker en stor utmaning. Det är en ständig jakt på en fungerande lösning, många finansiärer kräver att det finns ett bankkonto i föreningens namn. Många föreningar använder privata konton och sköter det bra, men det kan ändå bli krångligt och även om det sköts korrekt kan det finnas en säkerhetsrisk. Det rör sig om ganska små belopp, och det är just det som gör att storbankerna inte vill ha ideella organisationer som kunder. Men det är också en lärandeprocess för medlemmarna – hur man bedriver förening och hanterar en gemensam ekonomi.