”Det är viktigt, härligt och billigt att leva hållbart”

Greenfluencern Annika Sundin vill inspirera fler att göra hållbara val.

Av

annika

2019 startade Annika Sundin Instagram-kontot @Medveten_i_stan. Dels ville hon vara med och påverka, dels ville hon mildra den egna klimatångesten. Nu kallar hon sig greenfluencer och varje vecka får hennes dryga 25 000 följare ta del av tips på allt från att äta i säsong till hur man uppdaterar hemmet utan att köpa nytt.
– Jag insåg hur många som inte hade upptäckt hur viktigt, enkelt, härligt och billigt det är att leva hållbart. Målsättningen är att fler ska förstå och vilja ställa om, berättar Annika Sundin, vars hållbarhetsintresse väcktes när hon var gravid med sitt första barn 2008.

”Vi ska bli många som gör tillräckligt – inte några få som gör allt”, är en fras hon gärna återkommer till.
– Jag vill inspirera till egna medvetna val, men också att man jobbar för att få med sig fler på resan – familj, grannar, kollegor, arbetsgivare, företag och så vidare.

Vad gör du för att leva mer hållbart?
– Jag är inte perfekt, men gör så många medvetna val jag kan. Min hållbara omställning har vuxit fram, det började med att ställa om maten – äta mindre kött, mer i säsong och ekologiskt. Senare gick jag vidare till kroppsvård, städ och tvätt genom att helt fokusera på naturliga ingredienser, vädra mer än att tvätta, hoppa över sköljmedel och använda cirkulära produkter som tvättlappar, menstrosor och menskopp, säger Annika och fortsätter:
– Därefter förändrades mitt sätt att se på kläder och inredning – jag gick från att vara konsument till att bli cirkulent, det vill säga användare i stället för ägare. Jag hyr, byter, lånar, handlar second hand, lappar, lagar och tar hand om mina saker. Men ser också till att välja grön el samt placera pengar och pension så hållbart som möjligt. Områdena har rullat på och jag inser att jag aldrig kommer bli fullärd.

Även transport är en del av omställningen. För några år sedan började hon vintercykla – och uppmanar nu andra att också göra det.
– Sen jag började använda vinterdäck har det blivit en självklarhet. Cykeln är väl ändå det ultimata transportmedlet? Det är klimatsmart, kostar ingenting, och man slipper passa tider, köer och får bra motion.

Under pandemin startade hon rörelsen #cykeluppropet tillsammans med två andra greenfluencers, för att uppmana politiker att underlätta för cyklister i städer.

Vad behövs för att få fler att cykla?
– Fler och bredare cykelbanor! Sverige missade pandemin som en språngbräda, medan andra städer i Europa införde pop up-cykelbanor i körfälten som sedan blev permanenta. Det måste kännas säkert att cykla och då är det den första lösningen.

Jag gick från att vara konsument till att bli cirkulent.

Har du funderat över kopplingen mellan ditt bankkonto och klimatförändringar?
– Absolut! Men det är inte alltid enkelt. Varför ska det ens vara valbart med oetiska och klimatvidriga investeringar? Ta bort de valen och gör det lätt för kunder att välja rätt.

Vad är ditt bästa råd för att leva mer hållbart?
– Börja någonstans och ta det steg för steg. Pang bom är sällan en bra idé i längden. Inspireras av andra som har samma utmaningar som du eller har kommit längre i sin resa.

Vilken ohållbar vana skäms du över?
– Jag tycker inte att vi ska skämmas, vi har alldeles för många duktiga flickor i världen. Men det har skavt att min favoritchoklad haft palmolja i sig. Lyckligtvis har tillverkaren slutat med det nu.

Vilket är ditt största bekymmer när det gäller vår förmåga att skapa ett mer hållbart samhälle?
– Att politikerna inte går före, de ska ge rätt förutsättningar för privatpersoner och företag att anamma medvetna val. Jag tror också att vi sitter fast i ett ekonomiskt system, med vinst och tillväxt, och ett arbetssystem där 100 procent är norm.

Och vad gör dig hoppfull?
– När företag går före och gör mer än förväntas, privatpersoner som går samman för att påverka och när politiker stiftar kloka lagar.

Annika Sundins bästa tips för att vintercykla

  • Kolla väderappen på morgonen och klä dig efter väder. Varma vantar gör susen.
  • Skaffa vinterdäck! Det går inte utan. Ta hjälp av en cykelverkstad om du tycker att det är jobbigt att byta själv.
  • Backspegel på styret kan vara användbart om det är trångt på cykelbanan.
  • Kolla så att lamporna funkar så att du syns i mörkret.
Gröna löv

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.