Earth Day 2024 – detta händer 22 april

Den årliga temadagen Earth Day infaller 22 april. Årets tema är ”Planet vs. Plastics” – och det finns mycket du kan göra för att delta.

Av

earthday3

Det var den amerikanske senatorn och miljöpartisten Gaylord Nelson, tillsammans med Denis Hayes, doktorand på Harvarduniversitetet, som instiftade Earth Day i USA 1970.

Deras engagemang hade bland annat väckts av en stor oljeläcka i Kalifornien 1969. De hittade på Earth Day som ett sätt att få med sig allmänheten och sätta gröna frågor på den politiska agendan.

Redan första året lockades 20 miljoner amerikaner ut på gatorna. 20 år senare blev dagen, som ibland kallas Jordens dag på svenska, ett globalt event. I dag är det också en organisation döpt till Earth Day Network, vars mål är att nyansera, utbilda och driva den globala miljörörelsen.

– Att delta i Earth Day är ofta den första miljöaktionen för många människor, säger Kathleen Rogers, operativ chef för Earth Day Network.

Hon berättar att Earth Day numera engagerar över en miljard människor i alla åldrar i nära nog 200 länder.

Temadagen infaller alltid 22 april, men fokus varierar. Tidigare har det täckt allt från klimatförändringar och ren energi till fördelarna med trädplantering. Årets tema är ”Planet vs. Plastics” med syfte att öka medvetenheten om plastföroreningarnas skador på både människor och planetens hälsa.

Temat är 'Planet vs. Plastics' med syfte att öka medvetenheten om plastföroreningarnas skador

Det inträffar före ett historiskt FN-fördrag om plast som förväntas vara överenskommet mot slutet av 2024. Mer än 50 länder, inklusive Sverige, har krävt ett slut på plastföroreningar till år 2040. Earth Day vill däremot gå längre och kräver en 60-procentig minskning av produktionen av all plast till 2040.

Hur kan då du engagera dig? Först och främst tipsar Kathleen Rogers om att använda den interaktiva kartan som finns på Earth Days hemsida. Där kan alla som planerar Earth Day-evenemang registrera dem – och alla som vill delta lätt hitta vad som händer i ens geografiska närhet.

På hemsidan finns även ”tool kits”, verktygslådor, med mängder av förslag. De omfattar bland annat namnlistor att skriva på och innehåll att använda i sociala medier.

Kathleen Rogers uppmanar även att delta i skräpplockning den 22 april och aldrig handla fast fashion eller ultra fast fashion som bidrar till mikroplaster i naturen.

– Om du inte hittar något evenemang i din närhet, varför inte organisera något själv? Vi listar steg på hur man kan komma igång med det. Och ha alltid med dig tygkassar till affären för att slippa be om plastpåsar, tacka nej till sugrör och använd en egen take away-mugg när drycker inhandlas på språng.