”Finns en stark lojalitet bland medlemmarna”

Medlemmen Ulla Kedbäck om fördelarna med JAK.

Av

ulla

Ulla Kedbäck kom in i JAK:s universum på 90-talet, när hennes man Sten-Inge blev chef i banken.

– Jag minns att jag tyckte JAK kändes spännande; en bank som verkligen tänker hållbart på riktigt. Under de åren var ju hela banksystemet i gungning, med räntor som sköt i höjden.

Ulla Kedbäck har engagerat sig i lokalavdelningen i Göteborg, på den tiden JAK hade fysiska räknestugor där man informerade om sparlånesystemet och hjälpte människor att räkna på olika möjligheter att låna.

I dag bor hon i en ekoby på Orust, ett projekt som helt och hållet byggde på lån från JAK, som var den enda banken som trodde på idén vid starten år 2000.

För tillfället är JAK i behov av inlåning, eftersom efterfrågan på lån har stigit kraftigt. Sparandet behöver öka och Ulla Kedbäck tror definitivt att den lojaliteten finns bland medlemmarna.

– På det sättet skiljer sig ju JAK från storbankerna. Många medlemmar har inget behov av att låna men är med för att de, precis som jag, tilltalas av JAK:s filosofi, och att banken är oberoende och demokratisk. Flera kan säkert tänka sig att spara mer för att hålla banken i gång. Den senaste stämman röstade också för att införa ränta på inlåningen för de som inte deltar i sparlånesystemet och samlar sparpoäng. Vi kan aldrig konkurrera med en hög ränta men en liten ränta tror jag kan stimulera ytterligare till ett långsiktigt sparande.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.