Hållbar semla: ”Använd ingredienser du har”

Semmelwrap, lakritssemla och korv med bröd-semla. Inför fettisdagen presenteras varje år kreativa tolkningar av det älskade bakverket – men varför inte baka en hållbar variant?

Av

hållbar semla copy

Fettisdagen närmar sig med stormsteg och det råder ingen tvekan om att vi älskar det klassiska bakverket. I genomsnitt köper svenskarna drygt 40 miljoner semlor per år – samtidigt visar studier från Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet att tiotusentals ton bröd slängs varje år. Närmare bestämt 15 procent av brödet som bakas.

Det vill maträddar-appen Too Good To Go – som hjälper konsumenter rädda osåld mat från caféer, matbutiker och restauranger – ändra på. Tillsammans med förra årets Hela Sverige Bakar-vinnare Carla von Hofsten har de tagit fram ett recept på en lite mer hållbar variant.

Fattiga riddare-semlan görs på räddat bröd, så att du kan njuta av den med gott samvete. Med stigande semmelpriser är det dessutom ett smart sätt att spara några kronor.
– Fattiga riddare är den perfekta lösningen för att göra brödet du ätit hela veckan lite roligare eller ta vara på bröd som blivit torrt. Jag ville fräscha upp den traditionella semlan lite med yoghurt i stället för grädde så den blir lite syrlig och med sylt i stället för mandelmassa så den blir fruktigare. Mitt bästa tips för att baka hållbart är att öppna sinnet, använd ingredienser som redan finns eller köp ingredienser som är nära utgångsdatum och låt sedan fantasin styra, säger Carla von Hofsten.

semla_fb

Foto: Too Good To Go

Fattiga riddare-semlan

2 stycken

2 frallor
1 ägg
1 dl mjölk (valfri)
ca 1 msk smör att steka i
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
2 tsk vaniljsocker
valfri sylt (rör exempelvis ihop blåbär med svartvinbärsgelé)
ca 1/2 dl strösocker
ca 5 g mortlad kardemumma


Gör så här:

  1. Vispa ihop ägg och mjölk i en djup tallrik.
  2. Skär av en tredjedel av frallorna och vänd sedan frallorna i äggvispet.
  3. Stek frallorna i smör, ca 2 minuter på varje sida eller tills de blivit gyllene på medelhög värme i en stekpanna.
  4. Blanda strösocker och kardemumma i en djup tallrik. Rulla sedan frallorna i kardemummasockret så att de täcks helt.
  5. Rör ihop yoghurten med vaniljsockret.
  6. Klicka ut sylt på frall-bottnarna, toppa med en rejäl klick yoghurt och lägg sedan på locken.

Foto: Too Good To Go

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.