Så påverkar EU:s rätt till reparation-lagstiftning dig

Med EU:s nya direktiv Right to Repair ska det bli enklare och billigare för konsumenter att laga sina prylar i stället för att köpa nytt.

Av

repair

Att laga i stället för att slänga – det är grundidén bakom EU:s nya direktiv ”Right to Repair”, som började gälla sommaren 2024. Medlemsländerna har fått två år på sig att införa de nya reglerna i sina nationella lagstiftningar. För Sveriges del innebär det att lagen börjar gälla den 2 augusti 2026. Målet? Att göra det enklare för konsumenter att laga sina saker, minska avfall och bidra till en mer cirkulär ekonomi.

– Konsumenters rätt att reparera produkter blir nu verklighet. Det kommer att bli enklare och billigare att laga i stället för att köpa nya, dyra saker. Det här är en viktig framgång för Europaparlamentet och ett bevis på vårt engagemang för att stärka konsumenterna i kampen mot klimatförändringarna, sa ledamoten René Repasi från Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet i samband med att direktivet presenterades.

Vad innebär den nya lagstiftningen?

Direktivet innebär flera förändringar som påverkar både konsumenter och tillverkare:

  • Utökad garanti vid reparation: Om du väljer att reparera en produkt inom den lagliga garantitiden, förlängs garantin med ytterligare 12 månader.
  • Tillgång till reservdelar och information: Tillverkare måste tillhandahålla reservdelar och reparationsinformation till ett rimligt pris, även efter att garantin har löpt ut.
  • Förbud mot reparationshinder: Det blir förbjudet för tillverkare att använda programvara eller hårdvara som hindrar reparationer.
  • Europeisk reparationsplattform: En onlineplattform ska lanseras under 2027 för att hjälpa konsumenter att hitta lokala reparatörer och renoverade produkter.

Hur påverkar det dig som konsument?

För dig som konsument innebär direktivet att det ska bli enklare och mer kostnadseffektivt att reparera produkter – vilket gynnar både miljön och plånboken i längden.

Via den europeiska reparationsplattformen ska det dessutom bli enklare att hitta pålitliga reparatörer nära dig.

Vad innebär detta för tillverkare och företag?

Företag som säljer produkter inom EU måste anpassa sig till de nya kraven.

  • Reparationsskyldighet: Tillverkare är skyldiga att erbjuda reparationer för produkter som är tekniskt reparerbara, även efter att garantin har löpt ut.
  • Transparens: Företag måste tillhandahålla tydlig information om reparationsmöjligheter, inklusive kostnader och tillgänglighet av reservdelar.
  • Stöd till reparationsmarknaden: Genom att samarbeta med oberoende reparatörer och tillhandahålla nödvändig information och delar, bidrar företag till en mer hållbar och konkurrenskraftig marknad.

Nästa steg

Sverige har tillsatt en särskild utredare för att analysera hur direktivet ska implementeras i svensk lagstiftning. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2025.

Under tiden kan du som konsument börja överväga reparation som ett förstahandsalternativ när en produkt går sönder.