”Valen vi gör påverkar"

Minskat matsvinn, minskad fattigdom och utanförskap. Det är drivkrafterna som fick Filip Lundin att starta Sopköket.

Av

Sopköket 3

När Filip Lundin kom hem från en Indienresa hade han med sig minnen för livet. I bagaget fanns även inspiration kring hur man kan ta vara på råvaror och en dröm om att starta en food truck. Fröet till Sopköket var sått.

Nio år senare har Filips initiativ – en catering- och restaurangverksamhet byggd på räddade råvaror – lett till att matsvinnet i Sverige minskat med 90 ton. Att över 60 000 måltider skänkts till behövande. Att två personer från marginaliserade grupper i samhället fått heltidsanställning.

– Att få bidra till minskat matsvinn, minskad fattigdom och utanförskap, det är drivkrafterna som motiverar mig att driva Sopköket framåt. Jag älskar matlagning, företagande och hållbarhet.

Intresset för hållbarhet väcktes i barndomen. På ön där familjen hade lantställe syntes allt mer plast i naturen.

– Jag såg också det minskade fiskbeståndet i vattnet, minns Filip som menar att matproduktion å ena sidan kan urholka system och skapa stor negativ klimatpåverkan.

Han påpekar att mat står för 30 procent av världens CO2-utsläpp, matsvinnet för tio procent. Med andra ord:

– Valen vi gör påverkar!

För Filip är därför maten nyckeln till ett brett hållbarhetsgrepp inom hans företagande, som påverkar och inspirerar genom inkludering och aha-upplevelser.

– ’Att räddad mat och mat som är rik på växtbaserade råvaror kunde vara så smakrik’ får vi ofta höra, säger han och poängterar att även arbetsdynamiken i köket är roligare när arbetsgruppen har blandad bakgrund.

Sopköket 1

Sopköket är en catering- och restaurangverksamhet som tar vara på räddade råvaror.

Något som i sin tur skapar positiva samhällseffekter för marginaliserade anställdas familj och omgivning. Rentav slutprodukten blir bättre:

– Det leder till nya recept och smaker för kunden.

För att underlätta för andra inom branschen att minska matsvinnet har Filip varit med och utvecklat den EU-finansierade gratisguiden greattastezerowaste.eu. Önskas en gratis PDF-kopia på Sopkökets kokbok räcker det att höra av sig till Filip på Instagram, och han föreläser flitigt i ämnet på skolor och företag. Vidare är över 20 företag i Stockholm Sopkökets samarbetspartners. Hälften inom matsvinn, hälften inom logistik. Det är en cirkulär affärsmodell, som på alla plan håller kärnverksamheten i fokus: minskat matsvinnet, minskad hunger, minskat utanförskap.

Hållbara placeringar är ett av de mest effektiva sätten att påskynda positiv klimatomställning

En så engagerad eldsjäl som Filip lever förstås också som han lär, och hållbarhet handlar inte bara om det yttre.

– Mår man dåligt och är deprimerad är allt mycket tuffare, även att källsortera. Var därför snäll mot dig själv. Börja med ett steg i taget och glöm inte bort dig själv i processen. Ge tid och utrymme för läkning och lek.

Hans raka, enkla tips är många. Be om en doggy bag när du äter ute. Ät mer växtbaserat och i säsong. Om du äter mycket kött, försök välja ekologiskt, kanske byta ut det mot makrill, ägg och baljväxter några gånger i veckan.

– Jag har också nyligen börjat handla ägg och annat via en REKO-ring i Stockholm för att stötta lokala bönder och äta mer näringsrikt. Jag gör ofta upplevelse- och naturbaserade fritidsaktiviteter med lågt klimatavtryck så som pardans och vindsurfing. Jag sparar en liten del av min lön i fonder med fokus på grön energi.

Ur ett större perspektiv tror Filip att ett mer rättvist och hållbart samhälle också behöver bättre dialog.

– Vi behöver lära oss att prata med personer som inte delar våra åsikter, att vara snälla och inkluderande. Polarisering och segregation med bristande förståelse för olika kulturer och åsikter, är saker vi behöver lösa som samhälle. Vi behöver se på exempel där detta gjorts med lyckat resultat och lära oss av det.

Vad är en hållbar och rättvis ekonomi för dig?

– Det är när det mest hållbara valet är billigast och smidigast, och de alternativ som förbrukar jordens resurser på ett ohållbart sätt är de dyrare. Jag tror att med rätt politiska lagförändringar, som redan börjar ske, är det sakta men säkert en möjlig framtid. Jag hoppas att den sker innan vi når en högre global temperaturökning än vad som är hanterbart. Det är bråttom.

Har du funderat över kopplingen mellan ditt bankkonto och klimatförändringar?

– Ja. Hållbara placeringar är ett av de mest effektiva sätten vi kan påskynda en positiv klimatomställning på. Bankens placeringar är indirekt ditt eget, i form av ditt val av bank och typ av sparande. Ställ frågor och sätta krav som kund, eller byt bank.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Filips bästa tips för ett minskat matsvinn hemma:
  • Skapa en resthylla i kylen.
  • Laga storkok.
  • Packa i fryspåsar utan kontakt med luft.
  • Sätt frysen på minst minus 18 grader.
  • Frys in den lagade maten, märk med vad och datum.
  • Nötter, fet fisk som lax och kött som entrecote håller i upp till 6 månader innan det härsknar.
  • Grönsaker, mager fisk som torsk och magert kött som vilt håller i ett år eller längre.