”Vi har världen till låns av våra barn”

Med Instagram-kontot Uttrycksform och second hand-butiken med samma namn vill Marie Kollberg inspirera till mer hållbara designval.

Av

marie kollberg

”Inspiration inom återbruk och secondhand”. Så lyder Marie Kollbergs tagline i sociala medier – och det är precis vad som lockar hennes drygt 121 000 följare att hänga med på Instagram-kontot @uttrycksform.

Där möts de av Maries kreativa ”do it yourself”-påhitt. Så som att skapa påskpynt av gamla böcker. Sätta årets fröer och skott med hjälp av tomma juicekartonger. Hur trädgården kan inredas med plankor, fönsterkarmar och till och med ett badkar som hon köpte på en gård från 1800-talet. Regelbundna, tankeväckande tips som baseras på så hållbara lösningar som möjligt. I Hedefors Bruk i Lerums kommun driver även Marie den lördagsöppna butiken Uttrycksform, som utsågs till Årets hållbarhetsföretag 2022.

Att hon landade i just detta har en myriad av förklaringar. En är att hon som utbildad i hem- och konsumentkunskap jobbat som lärare i över 20 år.

– Jag brinner för att lära ungdomar välja miljövänligt för en hållbarare framtid. En annan orsak är jag tycker att det är både smartare och finare. Smartare för att man sparar pengar och miljö, och finare för att det inte är så där perfekt utan med mer själ, säger Marie Kollberg och påpekar att passionen kanske på allvar väcktes när familjen köpte ett gammalt hus i norra Värmland.

– Vi började åka på värmländska gårdsauktioner. Jag gillar vackra saker och klassisk design, vill ha tidlös design som funkar år efter år. Jag tycker att man ska kunna köpa något som var lika fint för 50 år sen, som det är i dag och kommer att vara om 50 år.

För Marie hänger design naturligt ihop med hållbarhet för att fungera. Parallellt blir även klimatavtrycket mindre. En positiv konsekvens som Marie gärna sporrar andra till.

– Jag vill uppmuntra alla att tänka på att vi har världen till låns av våra barn. Jag tipsar helt enkelt om ett sätt att tänka, och välja second hand i första hand.

Att det är a och o i familjen Kollbergs eget liv är kanske överflödigt att poängtera. En djupt inrotad rutin som också skapar glädje i vardagen. För någon som kanske vill men inte kommit igång än, tipsar Marie om att använda en inköpslista för second hand, till exempel på telefonen. Checka av den och välj alltid att börja med att leta på loppis. I andra hand nyproducerat, för att vända om till ett mer hållbart tänkande. Om man nu behöver köpa något över huvud taget. Kanske finns det redan saker hemma att göra om?

– Själv letar jag i våra förråd och så vidare, försöker alltid utgå från det vi har i stället för att handla.

Maries närvaro i sociala medier handlar mycket om att ge vardagstips. När det kommer till att bygga ett mer rättvist och hållbart samhälle, anser hon det dock bekymmersamt att så mycket ansvar läggs på individen. Marie påpekar till exempel det absurda i att vissa produkter – allt från mat till kläder, som är ”helt åt skogen miljömässigt” – säljs så billigt.

– Varför finns ens det utbudet? Det är inte lätt för varje individ att göra rätt, jag kan tycka att det borde vara samhället som går in och styr upp sådana saker.

Finns det ändå någon vana du tycker är särskilt viktig att själv lägga om?

– Bland annat att inte byta ut allt i husen så som många gör just nu, till exempel att köpa ett helt nytt kök när vi i stället kan förnya det gamla.

Vad gör dig hoppfull?

– Undersökningen som jag nyligen hörde Sara Wimmercranz referera till, att nästan alla faktiskt vill hjälpa till men att vi inte tror att andra vill. Snart hjälps vi åt och allt blir bättre, hoppas jag!

Vad är en hållbar och rättvis ekonomi för dig?

– Det är samma som med designen, det är en ekonomi som håller över tid och bygger på ett långsiktigt tänk. Som inte förstör naturresurser eller ökar skulder.

Har du funderat över kopplingen mellan ditt bankkonto och klimatförändringar?

– Ja. Våra fonder är faktiskt helt och hållet hållbarhetsklassificerade. Det kanske är något som många inte vet att man kan göra, men så klart vill man sätta sina sparpengar hos företag som uppfyller miljökraven.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.

Marie Kollbergs bästa tips för att inreda mer hållbart
  • Se efter vad du redan har och använd det som en grund när du gör om eller planerar.
  • Följ inte trender för slaviskt utan utgå från vad du verkligen gillar.
  • Tänk på att gamla möbler av gediget virke håller mycket bättre än nyproducerat i massupplaga.
  • Köp tidlösa klassiker, gärna på auktionssidor eller second hand-sajter.
  • Bestäm dig för en färg som kan genomsyra det mesta, hemma hos oss är det passande nog grönt!