”Bankerna måste ställa om – snabbt”

Bank Green bedömer bankers hållbarhetsnivå genom att granska deras policys och investeringar. På vissa håll ser det dåligt ut, enligt Zak Gottlieb, som anser att fler kunder behöver utmana sina banker.

Av

bankgreen_nystart

Allt började med ett blogginlägg. För några år sedan hjälpte Zak Gottlieb miljöaktivisterna Extinction Rebellion med deras digitala strategier, varav en var en blogg.

– Det fanns en skribent som lyfte det brännande ämnet om banker som investerar i fossilbolag. Vi märkte att just de inläggen blev både lästa och delade – och kände att här finns det mer att göra, säger Zak Gottlieb.

Samtidigt var det uppenbart att tonen behövde bli mindre radikal och mer mainstream för att de skulle lyckas nå ut med budskapet till fler. Lösningen blev ett eget initiativ: Bank Green, en tjänst som bedömer hållbarheten hos olika banker. Samtliga medarbetare på Bank Green enas av idén att bankerna måste ställa om – och det snabbt.

– Många människor har en naiv bild av banker, att de fungerar som ett slags spargrisar där man lämnar in sina pengar och plockar ut vid behov. Men banker tjänar pengar på kundernas pengar, genom att i sin tur låna ut dem, bland annat till företag som utvecklar ny kolkraft eller borrar efter olja.

Detta ovedersägliga faktum innebär att många människor som kämpar med att hitta hållbara lösningar i det lilla livet, samtidigt får sina besparingar nerhällda i industrier som förstör jorden.

– Så är det tyvärr. Och vi anser att bankerna inte utmanas av sina kunder i tillräckligt hög utsträckning, och det är något vi vill ändra på. Vår mission är att ’dekarbonisera banksektorn’, säger Zak Gottlieb.

JAK är rankat som ’hållbar bank’, en bank som aldrig skulle investera medlemmars pengar i fossila bolag.

Hur fungerar det när ni rankar banker?
– Vi analyserar bankernas hållbarhetspolicys och granskar deras investeringar.

Är sådana siffror officiella?
– Ja, i de allra flesta fall är detta siffror som går att få tag på. Just nu tittar vi på olika lösningar för att AI ska kunna hjälpa oss att arbeta snabbare.

Hur många banker har ni rankat?
– För tillfället har vi drygt 400 banker i vår databas.

JAK Medlemsbank är en av dem, vad fick de för betyg?
– JAK är rankat som en ’hållbar bank’, en bank som aldrig skulle investera sina medlemmars pengar i fossila bolag eller andra verksamheter som på något sätt förstör jorden.

Vilka är de största skurkarna då?
– På den lite mindre smickrande listan ligger fyra storbanker i topp: JP Morgan, Chase, Barclays och HSBC.

Känner ni att ni gör skillnad?
– Absolut. Vi får ständigt mejl från människor som använder sig av vår tjänst. Intresset för det här ämnet ökar snabbt, folk vill vara med och påverka framtiden till det bättre. Senast igår hade vi kontakt med en person som just flyttat hundratusentals pund från en bank till en annan.

pexels-jeswin-thomas-2860870

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.