"Vi har fått Bagarmossen att cykla"

De populära cykelköken sätter delningsekonomin i rullning.

Av

DSC_0302

Junikväll i södra Stockholm, några hundra meter från Bagarmossens centrum. På en gårdsplan sitter Christian Medrano och kämpar med en kärvande pedal.
– Eftersom jag använder cykeln varje dag måste jag se till att den är i bra skick. Jag kommer hit till Cykelköket ibland och lånar verktyg och frågar om det är något jag inte kan.

Bagarmossens cykelkök är en öppen gör det själv-verkstad där man kan använda verktyg för att laga eller bygga sin cykel. Här finns trasiga cyklar att renovera, begagnade reservdelar av alla sorter och en nya delar till inköpspris. Cykelköket startade 2016 och drivs som en ideell medlemsförening. I dag har man cirka 400 medlemmar som betalar årsavgiften på 100 kronor.
– Vissa kommer hit en gång i april och gör i ordning sin cykel, sedan ser vi dem inte mer. Andra hittar en gemenskap här och tittar förbi för att ta en kopp kaffe och prata lite, säger Daniel Stormdal, ordförande och en av initiativtagarna till föreningen.

DSC_0352

Daniel Stormdal är ordförande och en av initiativtagarna till Bagarmossens cykelkök.
Foto: Oskar Hammarkantz

Så kallade Bike kitchens uppstod i USA i slutet av 1990-talet, som en del av den framväxande delningsekonomin. Till Sverige kom rörelsen i mitten av 2010-talet, och det finns föreningar runt om i landet. Det första svenska köket öppnade i Malmö 2011. Cykelkök är alltså en direktöversättning av Bike kitchen, och en lycklig språklig slump gör namnet extra passande, eftersom man just ”lagar” cyklar.
– Själva grundidén är att man ska laga cykeln själv, inte lämna in den. Vi har volontärer som är duktiga på att meka och som gärna hjälper till, men tanken är att man ska lära känna sin cykel, våga prova och lära sig att fixa, säger Daniel Stormdal.

DSC_0334

Christian Medrano håller cykeln i fin form.
Foto: Oskar Hammarkrantz

När Grus & Guld besöker Bagarmossens cykelkök är tre volontärer på plats. De bistår ett tiotal cyklister som svängt förbi för att få ordning på sina cyklar. Verkstaden håller öppet varje tisdagskväll och söndagseftermiddag, året runt. Totalt turas 15 volontärer om att hjälpa till.
– Förutom återbruket av cyklar och cykeldelar har vi gjort en miljöinsats och fått Bagarmossenborna att cykla i stället för att ta bilen eller bussen. Ofta blir cyklar stående på grund av något litet fel som egentligen är lättfixat.

Bli medlem

Bli medlem i JAK

Var med och gör skillnad.

Lokalen hyr man av det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem, och skrotcyklarna kommer i många fall från bostadsrättsföreningar och privatpersoner som städat ur sina cykelförråd. Man gör också en social insats tillsammans med föreningen Äventyrsgruppen i Skarpnäck, som arbetar med nyanlända ungdomar. För att hantera ekonomin och medlemsavgifterna har man valt att ha ett konto i JAK.
– Ideella föreningar är ju inga kassakor för bankerna, så det var svårt att ens få starta ett konto. Men JAK tog emot oss med öppna armar. Dessutom kan man alltid få prata med en människa när man behöver hjälp, och inte bara en chatbot eller liknande. JAK har varit väldigt tillmötesgående och hjälpt oss att göra rätt.

DSC_0208

"Ofta blir cyklar stående på grund av något litet fel som egentligen är lättfixat", säger Daniel Stormdal.
Foto: Oskar Hammarkantz