De ger befintliga möbler nytt liv

Företaget Sajkla vill få organisationer att återbruka möbler i större utsträckning – något som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbart.

Av

Ytbehandlar%20lila%20wien.JPG

Runt om i Sverige, på privata företag och kommunala kontor, finns tusentals möbler undanstuvade. Möbler som oftast bara samlar damm i ett förråd innan de slutligen slängs bort. Detta resursslöseri vill företaget Sajkla få stopp på.
– Många stora organisationer vet inte hur många möbler de har undangömda. I stället för att köpa nytt kan de faktiskt använda stolar, bord och hyllor som de redan äger, säger Jenny Ekman, som är vd på Sajkla.

Sajkla grundades 2019. Tanken, då som nu, är att nyckeln till ett storskaligt återbruk är att synliggöra och digitalisera redan tillverkade möbler. Först då ökar kunskapen och därigenom också möjligheten att ställa om till ett cirkulärt möbelflöde.

Enkelt uttryckt erbjuder Sajkla en digital tjänst som företag och organisationer kan använda för att inventera sitt möbelbestånd. Det skapas ett slags bibliotek med organisationens möbler, så att man vet vad som finns när det exempelvis ska inredas ett nytt konferensrum.

IMG_0206

Sajklas vd Jenny Ekman. Foto: Sajkla

I dagsläget abonnerar tolv kommuner, samt organisationer som till exempel Svenska kyrkan, på Sajklas digitala plattform. På sikt är målet att kunderna även ska kunna byta och köpa möbler sinsemellan.
– Det första steget i att skapa en marknad för cirkulerade möbler är själva inventeringen. Att få upp ögonen för hur många kvalitetsmöbler som redan finns, så att man tänker till en gång extra innan man köper nytt, säger Jenny Ekman.

Många stora organisationer vet inte hur många möbler de har undangömda.

Att återanvända material som metall och trä i stället för att bryta ny råvara minskar koldioxidutsläppet och bevarar ekosystemet. Och just möbler i offentlig miljö är ofta av väldigt hög kvalitet, avsedda för att användas i åratal.

Många av de möbler som finns i olika källarutrymmen slängs, medan andra skänks bort eller säljs billigt till företag som handlar med begagnade inredningar. Inte sällan köps de sedan tillbaka av exempelvis en annan förvaltning inom samma organisation. Följden blir att man betalar för samma möbler två gånger.

Sajkla rekonditionerar även slitna möbler och kan tipsa om vilka hållbara material man bör använda när möblerna restaureras.
– Dessutom sparar man i genomsnitt 3 000 kronor per cirkulerad möbel jämfört med att köpa nytt, säger Jenny Ekman.

Bli medlem

Bli medlem i JAK – och engagera dig för en bättre värld

Som medlem bidrar du till ett hållbart samhälle för människan, miljön och ekonomin. Banken arbetar för en lägre skuldsättning i samhället och ett minskat resursuttag från miljön.