Skapar dockor för alla
Fatma Guettou ligger bakom Watoto Arts, som tillverkar inkluderande dockor av hållbara material.
När Fatma Guettou var föräldraledig med sina pojkar Navid och Sami gjorde hon en märklig upptäckt. Det fanns nästan inga dockor som liknade hennes barn. Oftast var dockorna i butikerna blonda med ljus hy – eller så var de tillverkade i ett låglöneland på andra sidan jorden med usla arbetsvillkor, och dessutom i plast.
Så föddes tankarna om att själv börja tillverka dockor med olika utseenden, och av hållbara material.
– Jag hade några travar tyg hemma och började sy. Dockorna fick färgglada kläder och hår och hudfärg i olika kulörer.
Det första Fatma sydde var en hel dockfamilj som såg ut som deras egen, med rötter i Iran, Algeriet och Sverige. Det blev startskottet för företaget Watoto Arts.
Fatma Guettou föddes i Uppsala av algeriska föräldrar och flyttade till Algeriet som tvååring. Som nioåring, under inbördeskriget i Algeriet, flyttade hon och familjen tillbaka till Sverige. De hamnade i Västerås, och här växte också Hamid Noroozian upp med sina iranska föräldrar. Fatma och Hamid blev ett par redan i tonåren, och nu har de tre barn tillsammans. Hamid är ingenjör och Fatma är utbildad biokemist, men nu har hon tagit tjänstledigt för att satsa på familjeföretaget.
Många utlandsfödda kvinnor har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, men är ofta duktiga sömmerskor
Till en början sydde Fatma alla dockor själv, men numera har man en anställd kvinna från Uzbekistan och en timanställd från Algeriet. Förhoppningen är att kunna anställa ytterligare en person under 2024. En del av företagets hållbarhetstänk är nämligen att skapa arbetstillfällen för utlandsfödda kvinnor, samtidigt som de kan lära sig svenska.
– Många utlandsfödda, särskilt kvinnor, har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, men många är ofta väldigt duktiga sömmerskor. Jag pratar arabiska och min man persiska, det underlättar kommunikationen.
En annan hållbarhetsaspekt är att dockorna tillverkas av giftfria, hållbara material, som ull från svenska får, och att de sys i företagets egna lokaler i Solna. Därmed har man full kontroll på exakt vad dockan innehåller och man sparar in långa koldioxidutsläppande transporter från fabriker i till exempel Kina.
Watoto Arts har ett standardsortiment med dockor som säljs genom den egna e-handeln och hos återförsäljare. Men som kund går det också att beställa dockor med specifika utseenden och egenskaper.
– Om man har ett barn med en funktionsvariation, födelsemärken, ärrbildning eller liknande kan man beställa en docka som har det. Vi samarbetar också med lekterapin på olika sjukhus och då kan dockorna användas för att barnen ska kunna bearbeta eller förbereda sig för en händelse eller operation. Det kan vara dockor utan hår, med en slang i näsan eller en knapp på magen.
Fatmas och Watoto Arts arbete har belönats med priser och utmärkelser, bland annat i tävlingen ”För-orten”, i kategorin ”För-kvinnor”, och man har också vunnit en plats i Reach for Changes inkubatorsprogram samt fått en utmärkelse från den europeiska leksaksbranschen.
Sedan starten för ungefär tre år sedan har företaget vuxit organiskt, utan några större marknadsföringsinsatser.
– Jag sydde dockor till mina vänner och la ut bilderna på vårt Instagram-konto. Allt fler började fråga efter dockor som såg ut som deras barn och familjer. Kommunikationen med följarna är så viktig och jag sydde det de ville ha.
Foto: Watoto Arts