Håll Sverige rent – hjälp till att plocka skräp

Den 16 september ger sig hundratusentals svenskar ut i naturen och plockar skräp. Var med du också.

Av

håll sverige rent

Nedskräpning är ett stort samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, det förstör haven och kostar samhället oerhört mycket pengar – helt i onödan. Organisationen Håll Sverige Rent, ett initiativ av Naturvårdsverket och Returpack, grundades i oktober 1983 och firar således 40-årsjubileum i höst.

Redan i början av 60-talet lanserades Naturskyddsföreningens besläktade initiativ Håll Naturen Ren. Kampanjerna var folkbildande med raka och tydliga budskap. På 70-talet bytte man namn till Håll Sverige Rent, en logga som syntes på var och varannan papperskorg intill klistermärken från Spola Kröken och A Non Smoking Generation.

Syftet med Håll Sverige Rent, då som nu, är att motverka nedskräpning.

– Det har alltid handlat om att bygga och förstärka samhällsnormen att inte skräpa ner, säger Joakim Brodahl, chef för samarbete och försäljning på Håll Sverige Rent.

Man samlar även den senaste kunskapen om nedskräpning, tar fram konkreta verktyg för kommuner, skolor, företag och politiker och skapar möjligheter för människor att engagera sig mot skräpet.

Hur skräpigt är Sverige ur ett internationellt perspektiv?
– Det finns inga klockrena nyckeltal på det, däremot görs det nationella skäpmätningar, i vissa kommuner kan man blicka bakåt i tio år och därigenom se små förändringar.

Vad är det vanligaste skräpet?
– Tobakskräpet, som cigaretter och snusprillor, utgör 80 procent av allt skräp, räknat i antal. Cigarettfimpar står för mer än hälften, trots att det kostar 800 kronor i böter att slänga en fimp på marken. Därefter kommer olika typer av plastförpackningar, som snusdosor och cigarettpaket.

För att göra det perfekt, hur bör man ta hand om sitt skräp?
– Man får gärna tänka förebyggande. Säg att du ska ut på picknick i en park, för att därefter gå vidare till krogen. Planera redan från början hur du ska bli av med ditt avfall. Ska du använda engångsförpackningar eller inte? Annars är det enkla svaret att du ska ta ansvar för att hitta papperskorg och återvinningskärl till ditt skräp. Om de skulle vara fulla, letar du vidare efter nästa.

Vad händer den 16 september?
– 16 september är World Cleanup Day, och då driver vi kampanjen Hela Sverige plockar skräp. Vi samlar ihop alla som vill göra en insats mot skräpet. Vi räknar med hundratusentals människor, förra året var vi ungefär tvåhundratusen.

Hur ska man göra om man vill vara med?
– Man snackar ihop sig med familjen eller kompisar. Går in på hsr.se, som privatperson eller företag, och anmäler sig. På sajten kan man även få tips och inspiration. Skräppåsen står man för själv, av hållbarhetsskäl. Och så ger man sig ut och plockar så mycket skräp som man orkar. Vi vill hålla det enkelt, låga trösklar, eftersom det är viktigt att så många som möjligt är med – och därmed känner att de kan vara en del av lösningen, säger Joakim Brodahl.

Bli medlem

Bli medlem i JAK

Var med och gör skillnad.