Rädda bären, rädda planeten – sommarens smartaste kylknep
Sommarvärme och små kylskåp kan snabbt bli ett recept på matsvinn. Så här tar du hand om maten, och miljön, i stugan.

En fjärdedel av världens klimatpåverkan kan kopplas till mat och livsmedelsproduktion. Ätbar mat som slängs innebär med andra ord ett ganska onödigt resursslöseri.
– Därför är det så viktigt vad var och en gör hemma. Genom att sluta slänga ätbar mat bidrar man till att rädda klimatet och planeten, säger Karin Fritz projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn.
I många sommarstugor är kylskåpet litet, om det ens finns. Samtidigt fylls köksbänken kanske av jordgubbar, färskpotatis och rester från gårdagens grillkväll. Med sol och semester kommer också värme och en emellanåt avslappnad inställning till förvaring. Resultatet? Maten riskerar att bli dålig snabbare än nödvändigt.
Men det går faktiskt att njuta av sommarens smaker utan att slänga halva kylskåpet. Med några enkla knep kan du både minska matsvinnet och göra en insats för miljön.
Många planerar inte för hur maten ska hålla när man åker till landet. I stället handlas det på känsla: en extra jordgubbslåda här, lite grillad lax där. Och så har man plötsligt mer färskvaror än kylutrymme, särskilt om elen krånglar eller kylen är av det äldre, brummande slaget. Just bär, mejeriprodukter, kött och fisk är sådant som lätt blir dåligt i sommarvärmen.
Har du begränsad kylkapacitet gäller det att tänka kreativt. En rejäl kylväska och några kylklampar gör stor skillnad, både under transport och som extra “kylfack” i stugan. Och om kylen är full, använd det gamla knepet med en hink kallt vatten i skuggan som tillfällig förvaring.
Livsmedelsverket påminner om vikten av rätt temperatur: Kylvaror bör förvaras i högst +8 °C, helst ännu kallare. Redan vid 10–12 °C förkortas hållbarheten dramatiskt för många produkter.
Färska bär är ett kapitel för sig. Vi älskar dem, men de älskar inte värme. Ett dåligt bär kan förstöra ett helt paket på bara några timmar. Tricket är att inte skölja bären förrän du ska äta dem. Frys in överskottet i småportioner, koka snabbsylt eller torka bananskivor och äppelbitar i solen (helst under duk om du vill hålla flugor borta). Det är både gott och resurssmart.
Och om elen går så behöver du inte kasta mat i panik. Lukta, titta, smaka. ”Många matvaror håller längre än bäst före-datum – men bedöm alltid med lukt, smak och utseende", skriver Livsmedelsverket. Sunt förnuft räcker långt, men var försiktig med fisk, kött och redan tillagad mat.
Slutligen, var inte rädd för att låta resterna leva vidare. Grillade grönsaker kan bli en pastasallad, potatisrester en lunchomelett och övermogen frukt smoothie eller glass.
Så njut av sommarkvällarna, jordgubbarna och grilldoften. Med några enkla vanor i sommarköket slipper du både dålig mat och dåligt samvete och gör samtidigt planeten en tjänst.