Så undviker du matsvinn redan i affären
Smarta val i livsmedelsbutiken kan vara skillnaden mellan vad som hamnar i magen – och i soptunnan.

Matsvinn är inte nödvändigtvis ett problem som börjar i köket. Många tänker inte på att valen vi gör vid varuhyllan påverkar beslut vi fattar längre fram.
Det är inte ovanligt att konsumenter går hem med en kasse full av impulsköp och märkningar som man inte riktigt har koll på. Samtidigt bidrar varje slängd råvara till resursslöseri, klimatpåverkan och förstås onödiga hushållsutgifter.
De goda nyheterna är att det finns enkla, genomförbara knep som hjälper oss vända svinn till besparing – redan innan vi kommit hem. Det enda som egentligen krävs för att spara på både miljö och plånbok är lite mer planering, medvetenhet kring säsong och datumkoll.
- Öppna kylskåpet
Börja med att titta i kyl, frys och skafferi innan du går hemifrån. Först och främst minskar det risken för dubbletter. Det leder till bättre planering och kanske till och med matlagningsinspiration. Sök till exempel efter recept som innehåller varorna du har hemma. - Skriv en inköpslista
En genomtänkt inköpslista – delvis baserad på komplettering till vad du redan har hemma – styr bort dig från impulsköp. Det hjälper dig också att fokusera på det du faktiskt behöver. - Handla inte hungrig
Om du är hungrig när du går till butiken är risken större att du köper mer än du behöver – särskilt sådant som är sött, snabb- eller färdiglagat. När du handlar med mätt mage är det lättare att hålla dig till det du tänkt. - Välj säsongens svenska råvaror
Mat i säsong har ofta längre hållbarhet och bättre smak eftersom den inte transporterats lika långt. Dessutom brukar den vara billigare. - Ge missformade grönsaker en chans
En krokig morot, knölig potatis eller bucklig paprika smakar precis lika bra som sina perfekta syskon. Genom att välja så kallade "fula" grönsaker bidrar du till minskat svinn i butiksledet eftersom många andra konsumenter väljer bort dem, och de hinner bli dåliga innan de säljs. - Planera för rester redan i butiken
Köp mat som funkar i flera rätter: många grönsaker kan bli allt från lunchsallad till pastasås och pytt. Att tänka några måltider framåt minskar risken att något blir liggande. - Använd mängdstrategier som förenklar
Om det känns överväldigande med planering – testa 6-till-1-metoden. Köp sex grönsaker, fem frukter, fyra proteinkällor, tre kolhydrater, två såser och en ”rolig” ingrediens. Det gör det lättare att planera balanserade måltider utan att köpa för mycket. - Dela upp och frys in storpack
Storpack som säljs billigare just för att det är stort, är bara ett kap om du faktiskt hinner äta upp allt. Passa därför på att omedelbart frysa in det du inte behöver direkt, i portionsstorlek. På så vis slipper du slänga och sparar även tid till nästa måltid. - Lär dig skillnaden mellan datummärkningar
"Bäst före" betyder inte att maten är dålig efter datumet, bara att kvaliteten kan försämras. Det här är viktig kunskap som gör att du vågar lita mer på dina sinnen. Har bäst före-datumet på mjölken passerat? Lukta på den! "Sista förbrukningsdag" gäller däremot främst känsliga varor som färskt kött och fisk, som kan bli hälsofarliga efter datumet. - Våga köpa mat med kort datum
Mat som närmar sig bäst före-datum är med andra ord ofta fullt ätbar. Så passa på att ta chansen att rädda maten istället för att den kastas av butiken. - Använd mat-appar
Too Good To Go och Olio är två exempel på mat-appar som hjälper dig att rädda mat från att slängas – från restauranger, bagerier eller till och med grannar. I Sverige används de främst i större städer, men fenomenet växer snabbt så det är värt att kolla upp.